Mitt namn, samt människan

Efter mitt förnamn har jag ofta i mitt liv fått en extra bokstav. Början av mitt efternamn? Varför? För att jag har ett sådant fenomenalt normalt och vanligt namn att det alltid finns minst två människor av ”mitt” namn. Då folk ofta har känt den andra först är det såklart oftast jag som får den där extra biten. Och jag avskyr det. Fortfarande.

Det är inget fel på mitt namn, och jag tänker på det som mitt namn. Jag önskar att jag kunde få vara ensam om det, eller i alla fall inte så vanligt att man stöter på flera som har likadant namn hela tiden.

 

Sedan finns det ju dem med mer ovanliga namn. Träffade faktiskt flera idag med spännande förnamn, mellannamn men främst efternamn. Tänker dock inte skriva dem här, även om det varit roligt att ge er deras vackra och intressanta namn.

Dessa ogillar ofta sina namn just för att de är ovanliga, och byter de inte så kallar de sig för något annat. Kanske kommer de eller härstammar från ett annat land. Eller så hittade föräldrarna helt enkelt namn någonstans ifrån som de verkligen gillade. Har både känt flera och hört talats om flera som har haft vackra eller bara ovanliga namn. En av mina gamla vänner var den enda i hela Sverige med sitt namn. Jag blir nästan lite avundsjuk. Vad tror du hon gjorde. Hon bytte. Till ett av de mest alldagliga namn hon kunde komma på.

 

Varför är folk så rädda att vara annorlunda, att ha lite extra krydda?

Människan är byggd så. Varför tror ni annars rädslan för olika folkslag? För att de är annorlunda. Hon är ett flockdjur, och de som avviker gör att hon nästan instinktiv blir rädd. Dessa måste mobbas, hatas, förgöras. För att de är lite speciella, eller helt enkelt lite annorlunda i en värld som alla vill behålla som grå plumpar.

Människan må vara ett av de mest nyfikna djuren på jorden. Men hon är även den mest nervösa när något hon inte känner till dyker upp. Konstigt egentligen.

 

-

 

Jag tror aldrig jag kommer att byta namn. För mitt namn är lite mer än en rad i ett register.

Mitt namn är jag.

Jag är mitt namn.


Det där med mat

Visste ni vad som är den mest proteinfyllda mat man kan äta? Insekter.

Tänk om man kunde födda upp insekter till mat istället för däggdjur och fåglar. Man kan mycket lättare få upp stora antal, då de är något för jävliga på snabb förökning, och de är mycket energirika. Det går inte åt lika mycket energi som till de stora köttdjuren. Och somliga kan leva på det gödsel vi har så svårt att bli av med från både kor, grisar och höns. Andra kan leva på får kompost.

 

”Fint” folk äter ju humrar, musslor, sniglar och diverse släktingar. Rent hygieniskt är gräshoppor bättre då de främst är växtätare, medan humrar äter främst kadaver och i vilket fall som helst är ganska lika insekter.

 

Runt om i världen äts det ju olika insekter och spindlar. Men det är ju just västvärlden som tycks ogilla detta eftersom insekter är ”äckliga”. Men om man kan få folk att tro att kött växer i folieförpackningar i affären kan man väl lika gärna äta de sex eller åttabenta djuren? De behöver ju nödvändigtvis inte synas vad det är. Dessutom äter de flesta allt de erbjuds, det är först när de får veta vad det är som det snabbt spottas ut.

 

Jag skulle nog vara lite nervig att förtära någon form av insekt eller spindel när jag faktiskt ser vad det är. Men det tycker jag också om andra djur. Jag rent av avskyr att äta kyckling när den fortfarande ser ut som en kyckling, den ska helst vara i bitar redan enligt mig…

Köttigt värre

”Jag vill inte äta vegetariskt mat, för jag vill slippa laga två olika sorters rätter varje dag.”

”Varför kan du då inte laga en rätt?”

 

Okej, jag fattade inte. Tydligen kan man inte börja äta vegetariskt ens en gång i veckan för att det skulle bli otryggt att göra det. Att äta kött vareviga dag är tryggt, för man har alltid gjort så. Man kan inte ens testa. För man är rädd. Man vill ha den där lilla delen av ett djur på tallriken till varje måltid. Inte bara för att det smakat gott, utan för att det inger en känsla av att allt är konservativt. Som livet borde vara. Aldrig förändring.

Ändå tjatar folk på en att resten av livet blir bra när man oroar sig…

 

I alla fall… djur lider och dör för att man ”måste” ha kött till varje måltid. De övergöds tills de inre organen kollapsar, får nästan inget utrymme att röra sig på, proppas fulla med mediciner så de inte blir sjuka. För att det släpps ut en jävlig massa utsläpp som förorenar naturen. (Det gör den visserligen med soja också… men det finnas faktiskt annan vegetarisk mat än soja. Får nog börja läsa på om sådan.) Det går åt mycket mer vatten och grönt för att föda upp ett djur än att äta och dricka det där direkt. En vuxen gris producerar lika mycket spillning under ett år som tre eller fyra människor. Var gör man med alla denna spillning? Man övergöder åkrarna för att bli av med det, (Eller illegalt dumpar det i skogen, där det tar död på växtlivet) som sedan rinner ner i floder, som sedan rinner ut i havet där allt djurliv sakta men säkert dör. Ta bara en titt på Östersjön. Våga inte påstå att det är ett friskt hav.

Sedan att man helt enkelt vill ha sin köttbit varje dag. Varför? Det är så onödigt. Varför kan man inte äta vegetariskt tre gånger i veckan och kött resten av den? Fisk, fågel, däggdjur, man hinner ju få i sig allt på en vecka. Och man kan få i sig alla proteiner, vitaminer och mineraler utan att äta kött varje dag. Varför inte lite linser, bönor eller ärtor? Jag måste erkänna, jag är inget stort fan av ärtor och bönor. Linser har jag dock ätigt i en väldigt god sås, så det kan ju inte vara så farligt? Dessutom säger ju folk ständigt att ”De äter i alla fall.” när de inte tycker om vissa saker. Så varför kan man då inte äta böner och ärtor?

 

Jag säger inte att man ska bli vegetarian, bara minska på köttintaget. Det är faktiskt en ganska stor skillnad. Tyvärr tycks folk tro att man genast vill ta ifrån dem det animaliska så fort man ens öppnar munnen inom detta område.

Vi behöver faktiskt inte så mycket kött för att må bra. Kött borde vara ett tillbehör, inte huvuddelen av middagen. Inte varenda gång i alla fall.

Och definitivt inte närvarande så ofta.

Bröst

Varför anses kvinnors bröst vara så “äckliga”? Jag hör och läser det hela tiden. Folk som säger att de bara spyr av tanken på att se en kvinna topless på stan. Att det är så vidrigt att de knappt kan titta. När de själva är kvinnor? Ogillar de då den kvinnliga kroppen (Som de själva är) så mycket? Manliga? För att de endast är attraherade av män?

Det låter så konstigt i mina ögon.

 

Att de skulle bli våldtagna? Blev kvinnorna det för 100 år sen när de visade benen? De flesta våldtäktsmän gör det ju inte för själva samlaget utan för att visa makt och dominans över någon annan.

 

”BH” är tydligen till för att skymma brösten, inte alls för att hjälpa kvinnan lyfta upp dem… eller så har folk bara glömt bort det. Tänker då på alla små barn utan någon som helst bröstmassa som i alla fall springer omkring med topp och liknande… de har ju ingenting att dölja eller lyfta upp…

 

Blir inget längre inlägg nu. Kan skriva lite mer djupare senare.

RSS 2.0