Köttigt värre

”Jag vill inte äta vegetariskt mat, för jag vill slippa laga två olika sorters rätter varje dag.”

”Varför kan du då inte laga en rätt?”

 

Okej, jag fattade inte. Tydligen kan man inte börja äta vegetariskt ens en gång i veckan för att det skulle bli otryggt att göra det. Att äta kött vareviga dag är tryggt, för man har alltid gjort så. Man kan inte ens testa. För man är rädd. Man vill ha den där lilla delen av ett djur på tallriken till varje måltid. Inte bara för att det smakat gott, utan för att det inger en känsla av att allt är konservativt. Som livet borde vara. Aldrig förändring.

Ändå tjatar folk på en att resten av livet blir bra när man oroar sig…

 

I alla fall… djur lider och dör för att man ”måste” ha kött till varje måltid. De övergöds tills de inre organen kollapsar, får nästan inget utrymme att röra sig på, proppas fulla med mediciner så de inte blir sjuka. För att det släpps ut en jävlig massa utsläpp som förorenar naturen. (Det gör den visserligen med soja också… men det finnas faktiskt annan vegetarisk mat än soja. Får nog börja läsa på om sådan.) Det går åt mycket mer vatten och grönt för att föda upp ett djur än att äta och dricka det där direkt. En vuxen gris producerar lika mycket spillning under ett år som tre eller fyra människor. Var gör man med alla denna spillning? Man övergöder åkrarna för att bli av med det, (Eller illegalt dumpar det i skogen, där det tar död på växtlivet) som sedan rinner ner i floder, som sedan rinner ut i havet där allt djurliv sakta men säkert dör. Ta bara en titt på Östersjön. Våga inte påstå att det är ett friskt hav.

Sedan att man helt enkelt vill ha sin köttbit varje dag. Varför? Det är så onödigt. Varför kan man inte äta vegetariskt tre gånger i veckan och kött resten av den? Fisk, fågel, däggdjur, man hinner ju få i sig allt på en vecka. Och man kan få i sig alla proteiner, vitaminer och mineraler utan att äta kött varje dag. Varför inte lite linser, bönor eller ärtor? Jag måste erkänna, jag är inget stort fan av ärtor och bönor. Linser har jag dock ätigt i en väldigt god sås, så det kan ju inte vara så farligt? Dessutom säger ju folk ständigt att ”De äter i alla fall.” när de inte tycker om vissa saker. Så varför kan man då inte äta böner och ärtor?

 

Jag säger inte att man ska bli vegetarian, bara minska på köttintaget. Det är faktiskt en ganska stor skillnad. Tyvärr tycks folk tro att man genast vill ta ifrån dem det animaliska så fort man ens öppnar munnen inom detta område.

Vi behöver faktiskt inte så mycket kött för att må bra. Kött borde vara ett tillbehör, inte huvuddelen av middagen. Inte varenda gång i alla fall.

Och definitivt inte närvarande så ofta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0